Sposób przygotowania:
Mazurek makowy.
Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem ostrym,długim ostrym nożem.Dodać przetarte przez sito żółtka,wyrobić ciasto,zagnieść i dać zawinięte w folię do lodówki na pól godziny.Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm.Wylepić nim prostokątną formę podnosząc brzegi ciasta na wysokość.3 cm.Mak sparzyć,osączyć i zmielić 3 razy.Dodać mak,mąkę ziemniaczaną,
bułkę tartą i mleko.Masę wymieszać z pianą z białek,a następnie z sodą,olejkiem,migdałami i rodzynkami.Rozsmarować masę na cieście.Piec w 180 st.C ok 25 min.Ostudzony mazurek polukrować
i udekorować wedle uznania.
bułkę tartą i mleko.Masę wymieszać z pianą z białek,a następnie z sodą,olejkiem,migdałami i rodzynkami.Rozsmarować masę na cieście.Piec w 180 st.C ok 25 min.Ostudzony mazurek polukrować
i udekorować wedle uznania.