marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mazurek makowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Składniki na ciasto dać na stolnicę i wyrobić,zagnieść i dać w folii do schłodzenia.Sporządzić masę makową,ciasto rozwałkować,dać masę.Piec.

Mazurek makowy.

Składniki:

Mazurek makowy.

 

  • Ciasto:
  • 25 dag.mąki,
  • 25 dag.masła,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 3 żółtek ugotowanych na twardo.
  • Masa:
  • 20 dkg.maku,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka bułki tartej,
  • 10 dag.cukru,
  • 3 jajka,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1/4 łyżeczki sody,
  • 10 dag.migdałów,
  • aromat migdałowy,
  • garść rodzynek.

Sposób przygotowania:

Mazurek makowy.
Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem ostrym,długim ostrym nożem.Dodać przetarte przez sito żółtka,wyrobić ciasto,zagnieść i dać zawinięte w folię do lodówki na pól godziny.Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm.Wylepić nim prostokątną formę podnosząc brzegi ciasta na wysokość.3 cm.Mak sparzyć,osączyć i zmielić 3 razy.Dodać mak,mąkę ziemniaczaną,
bułkę tartą i mleko.Masę wymieszać z pianą z białek,a następnie z sodą,olejkiem,migdałami i rodzynkami.Rozsmarować masę na cieście.Piec w 180 st.C ok 25 min.Ostudzony mazurek polukrować
i udekorować wedle uznania.