iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Mazurek nie tylko wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najlepiej smakuje 2 doby po przygotowaniu, takiego mazurka robię co roku na Święta Wielkanocne, ale nie tylko wtedy Jest pyszny.

Mazurek nie tylko wielkanocny

Składniki:

Mazurek nie tylko wielkanocny

 

  • Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki orzechów włoskich,
  • 1/3 margaryny,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka.
  • Składniki na masę:
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 2 szklanki mleka,
  • 3/4 margaryny,
  • 1/5 szklanki cukru pudru,
  • do dekoracji:
  • polewa czekoladowa,
  • wiórki kokosowe,
  • płatki migdałowe.

 

Sposób przygotowania:

Mazurek nie tylko wielkanocny
Mąkę mieszamy z kakao, cukrami,posiekanymi orzechami, zagniatamy z margaryną, jajkami, proszkiem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na 25 min. Następnie wykładamy na dużą prostokątną blachę, 28/23 cm, pieczemy 20 min w temp. 160 stopni. Wyjmujemy studzimy. Budyń gotujemy na mleku z cukrem, studzimy. Ukręcamy na puszystą masę z margaryną, nakładamy na ciasto, dekorujemy wstawiamy do lodówki na 2 doby.