migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Mazurek orzechowo-czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

U mnie w domu były serniki,keksy i babki ale mazurka na Wielkanoc nie było. Postanowiłam spróbować i upiekłam i teraz mazurek co roku musi być. Mój jest bardzo prosty i oczywiście jak na mazurka przystało bardzo słodki.

Mazurek orzechowo-czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek orzechowo-czekoladowy

 

  • 250 mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 50-100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 400 g masy krówkowej orzechowej

Sposób przygotowania:

Mazurek orzechowo-czekoladowy
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z kakao i cukrem pudrem. Następnie dodać masło lub margarynę i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut na 175 C. Przygotowac masę. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto. Mazurka dowolnie udekorować, ja udekorowałam plastrami pomarańczy, pisakami cukrowymi i żelowymi oraz kolorową posypką.
Mazurek orzechowo-czekoladowy
Etap 1 Gotowe ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Mazurek orzechowo-czekoladowy
Etap 2 Następnie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut na 175 C.
Mazurek orzechowo-czekoladowy
Etap 3 Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać.
Mazurek orzechowo-czekoladowy
Etap 4 Gotową masę wyłożyć na wystudzone ciasto. Mazurka dowolnie udekorować.