Sposób przygotowania:
Mazurek warszawski
Ucieramy masło razem z cukrem na pianę i bardzo powoli dodajemy do nich ugotowane i przetarte żółtka jajek.Wrzucamy zmielone migdały,surowe żółtko,sok i skórkę z cytryny,mąkę i szczyptę soli.Cały czas mieszamy.Wyrabiamy jednolite ciasto i odstawiamy je na 60 minut. Smarujemy blachę tłuszczem.dzielimy ciasto na 3 części.2/3 rozwałkowujemy na wymiar blachy.Z reszty ciasta robimy cienkie paseczki i układamy je w kratkę na cieście.Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem.Pieczemy 40 minut w temperaturze 170*C.+++Ucieramy 3 łyżki cukru pudru z 2 łyżkami soku z cytryny i 1 łyżeczką wody.Robimy gładka polewę.Kiedy ciasto wystygnie układamy w kratkach konfitury pomarańczowe i polewamy ciasto ciepła polewą.Czekamy aż polewa zastygnie .Smacznego!
Pyza
kotekbehemotek