agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

mazurek z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

..............................,,,,,,,,,,,,,

mazurek z migdałami

Składniki:

mazurek z migdałami

 

 

Sposób przygotowania:

mazurek z migdałami
Mąkę zagnieść z rozkruszonym masłem i cukrem, gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki wbijać żółtka, dodać cukier waniliowy, ubitą z białek pianę i wszystko dobrze wyrobić. Do wyrobionego ciasta dodać grubo pokrojone migdały, przed krojeniem sparzyć wrzątkiem, by łatwiej było można ściągnąć skórkę. Ciasto rozłożyć na grubość 2,5 cm na posmarowanej margaryną blaszce; nadać kształt trójkątny lub prostokątny. Boki mazurka posmarować białkiem i obłożyć cienkim wałeczkiem ciasta. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztopionym masłem. Piec w niezbyt gorącym piekarniku 1 godzinę.