Sposób przygotowania:
Mazurek z migdałami w polewie kakaowej
Żółtka z cukrem pudrem i rozpuszczoną czekoladą utrzeć. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać margarynę, dokładnie posiekać nożem, połączyć z żółtkami utartymi z cukrem i czekoladą. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i pozostawić w lodówce na 1 godzinę. Następnie rozwałkować, podzielić na 2 kwadraty, ułożyć na przygotowanej blasze i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni na jasno-złoty kolor. Sparzone migdały obrać ze skórki, przemleć w młynku do orzechów, utrzeć z cukrem pudrem, aromatem, śmietaną i sokiem z cytryny. Zimne placki przełożyć masą orzechową, obciążyć deseczką i odłożyć do stężenia. Następnie oblać polewą czekoladową.