Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Mazurek z migdałami w polewie kakaowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mazurek z migdałami to smaczne i wykwintne ciasto

Mazurek z migdałami w polewie kakaowej

Składniki:

Mazurek z migdałami w polewie kakaowej

 

  • 3,5 szkl mąki,
  • 30 dkg margaryny,
  • 10 dkg czekolady,
  • 15 dkg cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • Masa:,
  • 25 dkg migdałów,
  • 20 dkg cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/5 szkl śmietany,
  • aromat waniliowy
  • polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Mazurek z migdałami w polewie kakaowej
Żółtka z cukrem pudrem i rozpuszczoną czekoladą utrzeć. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać margarynę, dokładnie posiekać nożem, połączyć z żółtkami utartymi z cukrem i czekoladą. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i pozostawić w lodówce na 1 godzinę. Następnie rozwałkować, podzielić na 2 kwadraty, ułożyć na przygotowanej blasze i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni na jasno-złoty kolor. Sparzone migdały obrać ze skórki, przemleć w młynku do orzechów, utrzeć z cukrem pudrem, aromatem, śmietaną i sokiem z cytryny. Zimne placki przełożyć masą orzechową, obciążyć deseczką i odłożyć do stężenia. Następnie oblać polewą czekoladową.