felllipe

felllipe

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Migdałowo - jaglany mazurek z masą kajmakową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i zdrowa wersja wielkanocnego mazurka. A przynajmniej trochę zdrowsza... :) Na mące jaglanej i kukurydzianej z dodatkiem migdałów -bezglutenowy! A jak cukier zastąpi się np. ksylitolem, to zdecydowanie staje się super zdrową propozycją!

Migdałowo - jaglany mazurek z masą kajmakową

Składniki:

Migdałowo - jaglany mazurek z masą kajmakową

 

 

  • Na nadzienie:
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 150 g cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie: kakao

 

  • oraz:
  • dowolne dekoracje (migdały, orzechy, draże, rodzynki, itp)

Sposób przygotowania:

Migdałowo - jaglany mazurek z masą kajmakową
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy dokładnie i ugniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. Z powodzeniem zrobi to także mikser lub malakser. Uformować kulę i odstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować do rozmiarów formy do pieczenia ( u mnie 20 x 20 cm; może być odrobinę większa), i wyłożyć nim formę, formując niewielki rant. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ok. 30 minut do lekkiego przyrumienienia. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Przygotować nadzienie: zagotować kremówkę z cukrem i gotować na średnim ogniu przez ok. 11 minut aż masa wyraźnie zgęstnieje. Jeszcze ciepłą i w miarę elastyczną masę wylać na ciasto. Można część masy wymieszać z łyżką kakao, wylać na masę jasną i za pomocą wykałaczki stworzyć dekoracyjny efekt marmurkowy. Udekorować według uznania.

Tagi:

ciasto mazurek