Sposób przygotowania:
mazurek z polewą czekoladową
Do mąki dodać, pokruszone na drobne grudki masło, cukier puder, żółtko i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na grubość 1 cm i nadać kształt prostokątny, trójkątny lub kulisty i ułożyć na posmarowanej margaryną blaszce. Brzeg mazurka posmarować białkiem i obłożyć wałkiem ciasta uformowanym w kształcie grzebienia. Wstawić do piekarnika i gdy uzyskamy złoty kolor wyjąć i ostudzić.
Polewa: cukier gotować z wodą- zdjąć pianę, aż będzie gęsty. Po ostudzeniu mieszać drewnianą łyżką do białości, dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać. Rozgrzać polewę i jeśli jest zbyt gęsta dodać nieco wody. Polać polewą mazurka uważając by masa nie przelała się przez okalający go grzebień.
Gotowy mazurek można ozdobić osączoną konfiturą, orzechami lub migdałami obranymi ze skórek.
Polewa: cukier gotować z wodą- zdjąć pianę, aż będzie gęsty. Po ostudzeniu mieszać drewnianą łyżką do białości, dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać. Rozgrzać polewę i jeśli jest zbyt gęsta dodać nieco wody. Polać polewą mazurka uważając by masa nie przelała się przez okalający go grzebień.
Gotowy mazurek można ozdobić osączoną konfiturą, orzechami lub migdałami obranymi ze skórek.