IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

SUPERPRZEPIS

Medove rezy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Czeskie ciasto Medove rezy - czyli miodowe ciasto z masą grysikową pod czekoladową polewą.

Medove rezy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Medove rezy

 

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • Masa:
  • 12 łyżek grysiku ( kaszy mannej )
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g margaryny
  • powidła śliwkowe
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Medove rezy
Na stolnice wysypujemy mąkę, cukier, sodę, dodajemy żółtka śmietanę oraz miód i margarynę. Z podanych składników nagniatamy szybko ciasto. Gotowe gładkie ciasto umieszczamy na talerzyku i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy masę. Mleko wlewamy do garnka i wsypujemy grysik, cały czas mieszamy na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy do przestygnięcia. By nie powstał kożuch na grysiku na grysik kładziemy folię. Margarynę ucieramy z cukrem na puch, a następnie dodajemy po łyżce grysiku. Gotową masę schładzamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia. Blachę do pieczenia posypujemy mąką a następnie wkładamy ciasto. Ciasto można dodatkowo nakłuć widelce. Pieczemy każdy płat ciasta osobno ok 15 min w temp. 180'C, aż się ładnie zarumieni. Ciasto składamy - ciasto połowa masy grysikowej, ciasto, powidła śliwkowe, ciasto pozostała masa grysikowa i ciasto. Całość polewamy polewą. Smacznego !!
Medove rezy
Przygotowujemy wszystkie składniki a następnie zagniatamy ciasto
Medove rezy
Przygotowujemy krem grysikowy - do mleka dodajemy grysik i mieszamy
Medove rezy
Ciasto rozwałkowujemy i pieczemy każdy płat osobno
Medove rezy
Margarynę ucieramy z cukrem, dodając grysik