luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Meduza-ciasto jabłkowo-orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto, które nie potrzebuje dodatkowego nasączania. Po mimo, że jest dość mocno wyrośnięte to dodatek jabłek sprawiam, że zachowuje wilgoć i nie wysycha podczas pieczenia.

Meduza-ciasto jabłkowo-orzechowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Meduza-ciasto jabłkowo-orzechowe

 

 

 

  • Dodatki:
  • owoce lub marmolada

Sposób przygotowania:

Meduza-ciasto jabłkowo-orzechowe
Jabłka obrać , pokroić, zasypać szklanką cukru. Białka ubić dodając pozostały cukier, dodać jabłka razem z sokiem, który się wytworzył, orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzane go do 180'C i piec przez 35-45 minut. Upieczone odstawić. Sok z ananasów przelać do rondelka, zagotować. Żółtka, cukier i mąkę wymieszać, wlać na gotujący się sok i ugotować budyń. Nakryć folią i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć dodając porcjami budyń i ewentualnie cukier puder. Masę wyłożyć na zimne ciasto. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia. Na cieście z masą ułożyć krążki ananasa, w otwory w krążkach i pomiędzy ananasami ułożyć owoce lub kawałki marmolady. Wszystko zalać tężejącą galaretką i odstawić by stężało
Meduza-ciasto jabłkowo-orzechowe
Etap 1: Ciasto już po złożeniu i odstawieniu do stężenia