Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Ciasto jabłkowo-orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciekawe połaczenia jabłek i orzechów

Ciasto jabłkowo-orzechowe

Składniki:

Ciasto jabłkowo-orzechowe

 

  • Ciasto:
  • 8 jajek
  • Proszek do pieczenia
  • 8 łyżek maki
  • 8 łyżek cukru
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki (najlepiej czerwona i żółtka)
  • Mada orzechowa
  • 1/3 szklanki grysiku
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 15 dkg orzechów mielonych
  • Cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo-orzechowe
Upiec biszkopt z 8 jajek. Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąc go na pół. Usmażyć jabłka, pod koniec dodać galaretki. Ochłodzic. Ugotowac grysik na mleku. Ucierac zimny, dodać cukier, następnie orzechy i cukier waniliowy. Przełozenie ciasta: biszkopt+masa jabłkowa+biszkopt+Masa orzechowa