eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Mega pierogi Eli

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pierogi?Czemu nie,ale z innym ciastem.

Mega pierogi Eli

Składniki:

Mega pierogi Eli

 

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • maślanka mrągowska-tyle ile mąka wchłonie

 

  • Farsz:
  • 60 dkg mięsa gotowanego z zupy
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Mega pierogi Eli
Mięso i obraną cebulę i czosnek zmielić w maszynce.Do mięsa dodać przyprawę do kurczaka,sól,pieprz do smaku i dobrze wymieszać.Do przesianej mąki wlewać stopniowo maślankę i mieszać.Maślanki dać tyle ile mąka wchłonie.Wyrobić gładkie,elastyczne ciasto(dobre jest gdy nie lepi się do rąk).Odcinać nożem kawałki ciasta,rozwałkować cienki placek (podsypując mąką) i wykrawać np.szklanką (ja wykrawałam dużą filiżanką i dla tego są takie duże) kółka.Na każde kółko kłaść łyżeczką farsz.Brzegi połowy kółka zwilżyć wodą,złożyć na pół i dokładnie zlepić.W dużym,płaskim rondlu zagotować wodę,posolić i wrzucać pierogi(nie za dużo na raz,żeby się nie porozklejały) i od wypłynięcia na powierzchnię gotować 15-20 minut.Smacznego!

Pierogi można polać słoninką ze skwarkami.