Zosiaaa

Zosiaaa

Kucharz
[Przepisów: 4]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Meksykańska czekolada z owocami na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jako, że kakao, chili i orzeszki ziemne pochodzą z Meksyku, to taką słodycz śmiało można uznać za typowo meksykańską. Z dodatkiem truskawek i wiśni- dla jeszcze większej satysfakcji dla podniebienia.

Meksykańska czekolada z owocami na ostro Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Meksykańska czekolada z owocami na ostro

 

  • czekolada mleczna- 150 g
  • kakao- 1 czubata łyżka
  • masło orzechowe- 2 czubate łyżki
  • masło- 1 łyżka
  • wiśnie i truskawki- około 80 g (użyłam Mieszanki Owocowej Hortex)
  • suszona chili- szczypta

 

Sposób przygotowania:

Meksykańska czekolada z owocami na ostro
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i kiedy już będzie płynna dosypać kakao, energicznie wymieszać i wylać na papier do pieczenia (ewentualnie folię) ułożony na blaszce/desce. Masło roztopić w rondelku, po wystudzeniu (na tyle, żeby było jeszcze płynne) połączyć z masłem orzechowym. Masę orzechową wylać na czekoladę, porobić esy-floresy i delikatnie powciskać odmrożone i osuszone na ręczniku papierowym wiśnie oraz pokrojone truskawki. Całość posypać suszoną papryczką chili. Włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Meksykańska czekolada z owocami na ostro
meksykańska czekolada z owocami na ostro
Meksykańska czekolada z owocami na ostro
meksykańska czekolada z owocami na ostro
Meksykańska czekolada z owocami na ostro
meksykańska czekolada z owocami na ostro