apetyt_smaku

apetyt_smaku

Kucharz
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Meksykańska Tortilla de Zanahoria

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Byłam kiedyś w Meksyku i jadłam przepyszną tortillę nadziewaną mieloną wołowiną i smażoną marchewką. Rewelacja! Teraz udało mi się odtworzyć ten przepis i wszystkim, którzy chcą przenieść się w tamte rejony polecam spróbować, będziecie zachwyceni!

Meksykańska Tortilla de Zanahoria Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Meksykańska Tortilla de Zanahoria

 

  • 4 tortille,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 1 czerwona papryka,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • pół puszki czerwonej fasoli,
  • tymianek, sól, pieprz, 2 łyżeczki octu winnego, ostra papryczka chili, jalapeno, habanero lub inna,
  • 1 opakowanie Mini Marchewek Hortex,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Meksykańska Tortilla de Zanahoria
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoty kolor, dodać drobno pokrojony czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażyć i dodać mieloną wołowinę, usmażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i octem winnym. Pomidorki z puszki wrzucić do rondelka, dodać pokrojoną ostrą papryczkę (jeśli nie lubimy bardzo ostrych potraw dodać jej bardzo mało) i dusić bez przykrycia, aby woda odparowała a sos zrobił się gęsty. Dodać odsączoną fasolę z puszki, doprawić solą i pieprzem i zblendować na gładką masę. Na patelnie wlać 3 łyżki oleju dodać marchewki firmy Hortex i dusić aż zmiękną a potem podsmażyć na większym ogniu, aby się ładnie zarumieniły. Tortille podsmażyć z dwóch stron na złoty kolor (na patelni z 2 łyżkami oleju). Na podpieczonego placka nałożyć sos pomidorowy, usmażoną wołowinę i marchewki. Można jeszcze polać sosem.
Meksykańska Tortilla de Zanahoria
Meksykańska Tortilla de Zanahoria
Marchewka Mini Hortex