Sposób przygotowania:
Meksykańska Tortille Nadzieniem Wieprz
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA: mięso wymieszać ze sproszkowaną papryką i solą. Czosnek obrać rozetrzeć z solą i połączyć z mięsem.
PRZYGOTOWANIE CIASTA: wymieszać oba rodzaje mąki, dodać margarynę .1/2-3/4 szklanki wody oraz sól. Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić. Ciasto rozwałkować i wycinać z niego krążki wielkości talerzyka deserowego.Krążki smażyć podobnie jak naleśniki, na patelni posmarowanej olejem. Nie wysmażać do sucha,aby dały się zwijać. Jeszcze ciepłe tortille posmarować masą mięsną i zwinąć w rulony.
PRZYGOTOWAĆ SOS: papryki umyć, oczyścić z gniazda nasiennych i ugotować w 1 szklance wody. Następnie osączyć je , a wywar zachować. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać, zemleć papryką. W rondelku rozgrzać olej,dodać pastę z papryki oraz mięso. Przyprawić solą, majerankiem, kminkiem i łagodną papryką. Podlać wywarem z papryki i dusić na małym ogniu, na płytce ochronnej, około 20 minut. Na 5-7 minut przed podaniem włożyć zwinięte tortille do sosu i poddusić.
PRZYGOTOWANIE CIASTA: wymieszać oba rodzaje mąki, dodać margarynę .1/2-3/4 szklanki wody oraz sól. Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić. Ciasto rozwałkować i wycinać z niego krążki wielkości talerzyka deserowego.Krążki smażyć podobnie jak naleśniki, na patelni posmarowanej olejem. Nie wysmażać do sucha,aby dały się zwijać. Jeszcze ciepłe tortille posmarować masą mięsną i zwinąć w rulony.
PRZYGOTOWAĆ SOS: papryki umyć, oczyścić z gniazda nasiennych i ugotować w 1 szklance wody. Następnie osączyć je , a wywar zachować. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać, zemleć papryką. W rondelku rozgrzać olej,dodać pastę z papryki oraz mięso. Przyprawić solą, majerankiem, kminkiem i łagodną papryką. Podlać wywarem z papryki i dusić na małym ogniu, na płytce ochronnej, około 20 minut. Na 5-7 minut przed podaniem włożyć zwinięte tortille do sosu i poddusić.