ania23025

ania23025

Kucharz
[Przepisów: 30]

Meksykańska Tortille Nadzieniem Wieprz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

bardzo dobry na obiad na niedziele.

Meksykańska Tortille Nadzieniem Wieprz

Składniki:

Meksykańska Tortille Nadzieniem Wieprz

 

  • CIASTO:
  • 15 dag mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej.
  • 5 dag margaryny,
  • sól,
  • do smażenia 1/2 szklanki oleju.
  • NADZIENIE:
  • 15 dag mielonego mięsa wieprzowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka łagodnej papryki, sól.
  • SOS:
  • 10 dag mielonego mięsa wieprzowego,
  • 4 papryki czerwone(60 dag)
  • 1,1/2 łyżki oleju,
  • 1 cebula(3 dag)
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka świeżego posiekanego majeranku lub
  • 1/2 łyżeczki suszonego,
  • 1/2 łyżeczki łagodnej papryki,
  • kminek, sól.

 

Sposób przygotowania:

Meksykańska Tortille Nadzieniem Wieprz
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA: mięso wymieszać ze sproszkowaną papryką i solą. Czosnek obrać rozetrzeć z solą i połączyć z mięsem.
PRZYGOTOWANIE CIASTA: wymieszać oba rodzaje mąki, dodać margarynę .1/2-3/4 szklanki wody oraz sól. Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić. Ciasto rozwałkować i wycinać z niego krążki wielkości talerzyka deserowego.Krążki smażyć podobnie jak naleśniki, na patelni posmarowanej olejem. Nie wysmażać do sucha,aby dały się zwijać. Jeszcze ciepłe tortille posmarować masą mięsną i zwinąć w rulony.
PRZYGOTOWAĆ SOS: papryki umyć, oczyścić z gniazda nasiennych i ugotować w 1 szklance wody. Następnie osączyć je , a wywar zachować. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać, zemleć papryką. W rondelku rozgrzać olej,dodać pastę z papryki oraz mięso. Przyprawić solą, majerankiem, kminkiem i łagodną papryką. Podlać wywarem z papryki i dusić na małym ogniu, na płytce ochronnej, około 20 minut. Na 5-7 minut przed podaniem włożyć zwinięte tortille do sosu i poddusić.