PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Meksykańskie babeczki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Nagroda dnia w konkursie Przepis na Łowicz - Gratulacje!!! Idealne na spotkania ze znajomymi :-)

Meksykańskie babeczki

Składniki:

Meksykańskie babeczki

 

  • 1 słoik sosu meksykańskiego Łowicz
  • 1/2 kg mielonego z łopatki
  • 1 mała cebula

 

  • przyprawy:
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 szczypty soli

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150g startego żółtego sera
  • olej do smażenia, margaryna do pieczenia

Sposób przygotowania:

Meksykańskie babeczki
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy i smażymy, aż będzie sypkie. Następnie na patelnię przelewamy ze słoika sos meksykański Łowicz. Chwilę razem dusimy. Blachę do wypieku muffinek smarujemy margaryną. Za pomocą kubka o średnicy 9cm wykrawamy placuszki z ciasta francuskiego. Rozciągamy je delikatnie w palcach, a następnie dopasowujemy do kształtu foremek. Do każdej nakładamy po 2-3 łyżki farszu i posypujemy żółtym serem. Pieczemy na górnej półce w piekarniku nagrzanym do 210˚C przez 40 minut (najlepiej z termo obiegiem).Podajemy na ciepło.