Meksykańskie chili con carne

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nadaje sie na gorącą kolacje jak i na sycący lunch:)

Meksykańskie chili con carne

Składniki:

Meksykańskie chili con carne

 

Sposób przygotowania:

Meksykańskie chili con carne
W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, paprykę i czosnek przez około 5 minut, aż zmiękną. Następnie dodaj wołowinę. Jeśli zbije się w grudki rozdrobnij ja za pomocą drewnianej łyżki. Duś mięso wraz z warzywami kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu aż wołowina zrobi sie brązowa i krucha. Nadmiar tłuszczu zbiarz łyżką i wylej.Do patrawy dodaj chili, sól, pomidory i bulion. Doprowadż całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 20 minut. Odsącz oraz przepłucz fasolę i dodaj ją do potrawy. Następnie dobrze wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. az fasolka dorze sie podgrzeje. Chili można podawać z ryżem ugotowanym na sypko albo ze świeżym pieczywem.

Tagi:

wołowina