mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Metrowiec

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Długo zachowujące świeżość, bardzo dobre i szybko znikające:)

Metrowiec

Składniki:

Metrowiec

 

  • Ciasto:

 

  • 6 jaj
  • 3 szklanki mąki
  • 2 cukry waniliowe
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16 łyżek wody
  • 16 łyżek oleju
  • 1 cytrynowy kisiel
  • 2 łyżki kakao

 

  • Masa:

 

 

Sposób przygotowania:

Metrowiec
Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stale ubijając dodać olej i wodę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do powstałej masy. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Podzielić masę na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej dodać kisiel. Ciasto przełożyć do jednakowych keksówek i piec ok 40 min w temp. 170*C. Masa: W 1/4l mleka rozrobić obie mąki z cukrami. Wlać do gotujacej się reszty (1/2l) mleka i postepować jak przy gotowaniu budyniu. Wystudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce zimnego budyniu (cały czas ucierając). Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki układać na przemian, przekładając je masą kremową. Można wierzch polać polewą czekoladową. Gotowe ciasto kroić na ukos, najlepiej przez 3 kromki.

Tagi:

ciasto