Sposób przygotowania:
Metrowiec
Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stale ubijając dodać olej i wodę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do powstałej masy. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Podzielić masę na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej dodać kisiel. Ciasto przełożyć do jednakowych keksówek i piec ok 40 min w temp. 170*C. Masa: W 1/4l mleka rozrobić obie mąki z cukrami. Wlać do gotujacej się reszty (1/2l) mleka i postepować jak przy gotowaniu budyniu. Wystudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce zimnego budyniu (cały czas ucierając). Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki układać na przemian, przekładając je masą kremową. Można wierzch polać polewą czekoladową. Gotowe ciasto kroić na ukos, najlepiej przez 3 kromki.
iwi69
dor.ota
msewka