Sposób przygotowania:
Metrowiec
Ubijamy pianę z białek na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem. Miksując dodajemy wodę, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Pieczemy w dwóch blachach keksowych ( długość blachy 35 cm) w 180 stopniach C 35-40 minut. Studzimy ciasto.
Składniki na krem (bez margaryny) gotujemy jak budyń. Miksujemy margarynę i dodajemy po łyżce zimny budyń, aż uzyskamy odpowiednią masę kremową.
Obydwa ciasta kroimy w kromki o grubości około centymetra, smarujemy z jednej strony kromki, łączymy na przemian jasną i ciemną kromkę. Ciasto polać polewą. Metrowa należy kroić nieco na ukos.
Składniki na krem (bez margaryny) gotujemy jak budyń. Miksujemy margarynę i dodajemy po łyżce zimny budyń, aż uzyskamy odpowiednią masę kremową.
Obydwa ciasta kroimy w kromki o grubości około centymetra, smarujemy z jednej strony kromki, łączymy na przemian jasną i ciemną kromkę. Ciasto polać polewą. Metrowa należy kroić nieco na ukos.
bajtek
martaja