kasandra6

kasandra6

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 399]

Metrowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem i dodawać powoli olej, wodę, mąkę i proszek do pieczenia.

Metrowiec

Składniki:

Metrowiec

 

  • olej roślinny 16 łyżek
  • woda przegotowana 16 łyżek
  • cukier 2 szklanki
  • mąka krupczatka 3 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • kakao ciemne 1 łyżka
  • jajka 8 sztuk
  • mąka pszenna 6 łyżek płaskich
  • mąka ziemniaczana 6 łyżek płaskich
  • cukier 6 łyżek
  • cukier waniliowy 2 sztuki
  • masło 1 kostka 250g
  • mleko 1 litr
  • czekolada mleczna 1,5 szklanki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Metrowiec
Dodać ubitą piane i lekko wymieszać łyżką. Podzielić ciasto na dwie części do jednej dosypać kakao. Ciasto wylać do oddzielnych blaszek. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok. 30-40 minut wystudzić (i pokroić jak chlebek). Masa: 3 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym i zwykłym, do reszty mleka wsypać mąki i dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka dodać-mleko z mąką i szybko mieszać. Tak by powstał budyń - odstawiamy do lekkiego wystygnięcia następnie miksujemy z masłem tak by powstał jednolity krem. Kawałki ciasta smarujemy kremem na przemian raz białe ciasto raz ciemne i składamy (wkładamy z powrotem do blaszek) aż posmarujemy całe ciasto. Polewa: Następnie podgrzewamy czekoladę na parze i polewamy ciasto. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Blaszka 32/14cm