gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Metrowiec Gosi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

super, polecam, fajne ciasto

Metrowiec Gosi

Składniki:

Metrowiec Gosi

 

  • CIASTO:
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 kieliszka oleju
  • 1,5 kieliszki wody
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • MASA
  • 1 margaryna
  • ok. 900 ml mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Metrowiec Gosi
CIASTO: Do miski dać cukier i żółtka. Ubić. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie olej i wodę. Na koniec dodać ubita pianę z białek. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 2 łyżki mąki do drugiej części łyżkę kakao. Obie części zmiksować. Przełożyć do wysmarowanych masłem brytfann (proponuję keksówki). Upiec ok. 40 minut w 180 st.MASA: Ok. 200 ml odlać, resztę zagotować. W odlanej części wymieszać wszystkie składniki prócz margaryny. Wlać do gotującego się mleka i mieszać aż powstanie gęsty budyń. odłożyć do ostudzenia. Margarynę utrzeć, dodawać po trochu zimnego budyniu. Utrzeć dobrze wszystko. Odłożyć na 20 minut do lodówki. Oba ostudzone ciasta pokroić w małe kawałki prostokątne. Na zmianę smarować i składać najpierw część żółta potem czarna, żółta, czarna, aż do skończenia ciasta. Można zrobić jedno duuuuuże ciasto lub dwa mniejsze. Polecam. Kroić na skos.