Sposób przygotowania:
Metrowiec wg Madi
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, pod koniec dodajemy oliwę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do ciasta, ostrożnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy bez dodatków. Ciasto wykładamy do dwóch oddzielnych, wąskich blaszek. Obie blaszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 40 minut. Przygotowujemy krem: 3 szklanki mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru oraz cukru waniliowego. W jednej, pozostałej szklance mleka łączymy z mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Do gotującego się mleka dodajemy rozmieszane mleko z mąkami, zagotowujemy. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy porcjami przestudzony krem, ucieramy. Następnie upieczone ciasta kroimy w kromki. Każdą kromkę smarujemy kremem i zlepiamy na przemian, raz kromka jasna, raz ciemna. Na koniec polewamy polewą czekoladową lub dekorujemy w inny sposób. Przed podaniem kroimy ciasto na ukos.