Sposób przygotowania:
Pieczeń wołowa w piwie na warzywach
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i roztłuczonym w moździerzu kolorowym pieprzu. Odstawić do lodówki na godzinę. Następnie przełożyć do brytfanny, podlać bulionem i piwem, dodać obraną i pokrojoną w plasterki cebulę, liście laurowe oraz kilka ziarenek pieprzu kolorowego. Przykryć i piec około 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie odkryć, przełożyć na druga stronę i polać wytworzonym podczas pieczenia sosem. Fasolkę oczyścić, odciąć końcówki, przełożyć do garnka, zalać wodą, osolić i gotować około 15 minut. Po ugotowaniu osączyć i trzymać w cieple. Boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni, dodać fasolkę i smażyć mieszając około 10 minut. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, dodać do fasolki, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze 5 minut. Na półmisek lub duży talerz wyłożyć warzywa, a na nie utworzoną pieczeń. Sos przelać do sosjerki i podawać obok.