reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Mielone kulki pod serową czapą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Gruszki można ominąć, przygotować osobno ( obgotować w syropie z dodatkiem gorczycy i octu) lub zastąpić np ogórkiem konserwowym lub papryką.

Mielone kulki pod serową czapą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mielone kulki pod serową czapą

 

  • 700 g łopatki
  • 1 duża cebula
  • 1 kajzerka ( namoczona w mleku)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki maggi w płynie
  • sól i pieprz do smaku
  • kopiata łyżeczka suszonego czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • bułka tarta do panierowania

 

  • olej do smażenia

 

  • około 250 g twardego sera żółtego w plasterkach

 

  • kawałki gruszki w occie

Sposób przygotowania:

Mielone kulki pod serową czapą
Cebulę kroimy w kosteczkę i rumienimy na łyżce oleju, a po studzeniu mielimy razem z mięsem i bułką. Do masy dodajemy resztę składników i przypraw, dokładnie wyrabiamy. Następnie mięso dzielimy i formujemy kuleczki - wielkość zależy od was, ale im większa tym dłużej musi sie smażyć. Każdą kuleczkę obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju** ze wszystkich stron. Obracając mięso po raz ostatni, nakładamy na każdą kuleczkę gruszkę (można ominąć, lub zamienić) i po plasterku sera. Patelnię przykrywamy i smażymy przez chwilę, do rozpuszczenia sie sera Można posypać zieleniną , u mnie rzeżucha Smacznego:) Moje uwagi: *Ilość sera zależy od tego jak duże kuleczki zrobicie, ** oleju nie może być więcej niż do 1/3 wysokości kuleczek *** możemy użyć sera łagodnego, ale nakładamy go po usmażeniu całych kuleczek, i smażymy jeszcze około 1-2 minut
Mielone kulki pod serową czapą
Etap 1mięso dzielimy i formujemy kuleczki - wielkość zależy od was, ale im większa tym dłużej musi sie smażyć.
Mielone kulki pod serową czapą
Etap 2oleju nie może być więcej niż do 1/3 wysokości kuleczek
Mielone kulki pod serową czapą
Etap 3 nakładamy na każdą kuleczkę gruszkę (można ominąć, lub zamienić) i po plasterku sera.