Sposób przygotowania:
Mielone zrazy nadziewane grzybami
Przygotowanie farszu:Grzyby dobrze wypłukać i ugotować.Odcedzić i posiekać (wody nie wylewać).Grzyby wymieszać z posiekaną zeszkloną cebulą ,bułką tartą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanie masy mięsnej:Bułkę tartą namoczyć w mleku.Cebulę obrać,posiekać i zeszklić na oliwie.Mięso mieszamy z jajkiem,namoczoną bułką,zeszkloną cebulą i doprawiamy do smaku przyprawami. Mięsną masę dzielimy na mniejsze kulki i każdą spłaszczamy.Na każdą porcję mięsa kłaść nadzienie i formować zgrabne wałeczki.Panierować w mące i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Włożyć do garnka,podlać wywarem z grzybów i ok. 1 szklanką wody.Dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut,potem mięso wyjąć i sos zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką.Podajemy z kaszą na sypko lub ziemniakami .