Sposób przygotowania:
Kotleciki mielone meksykańskie z papryką
Najpierw robię sos: Cebule obieram i kroję w piórka. Przekładam na patelnie z olejem, smażę aż cebula będzie szklista. Paprykę kroję w kostkę, dodaję do zeszklonej cebulki.
Zalewam cebulę i paprykę przecierem lub koncentratem, duszę aż warzywa będą miękkie. Śmietanę mieszam z ostrą papryką i dodaję do całości. Doprawiam do smaku pieprzem, bazylią, itp.
Kotleciki: Do mięsa dodaję namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno posiekaną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki i wbijam jajko. Doprawiam mięso do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku i lepię nieduże kulki. Obtaczam każdy kotlecik w bułce tartej i smażę na oleju z obu stron.
Usmażone mięso przekładam na suchą patelnię, zalewam przygotowanym sosem i chwilę duszę pod przykryciem. Podaję z ziemniakami i surówką.
Zalewam cebulę i paprykę przecierem lub koncentratem, duszę aż warzywa będą miękkie. Śmietanę mieszam z ostrą papryką i dodaję do całości. Doprawiam do smaku pieprzem, bazylią, itp.
Kotleciki: Do mięsa dodaję namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno posiekaną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki i wbijam jajko. Doprawiam mięso do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku i lepię nieduże kulki. Obtaczam każdy kotlecik w bułce tartej i smażę na oleju z obu stron.
Usmażone mięso przekładam na suchą patelnię, zalewam przygotowanym sosem i chwilę duszę pod przykryciem. Podaję z ziemniakami i surówką.
jadziagorka7