nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Mielone pulpeciki z fetą w sosie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybka propozycja na sycący obiad. Mięsne kuleczki można zjadać same lub jako dodatek do ryżu, makaronu, kasz, czy nawet ziemniaków.

Mielone pulpeciki z fetą w sosie. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mielone pulpeciki z fetą w sosie.

 

  • 500g mięsa mielonego (wieprzowego)
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • dużo koperku (miałam mrożony)
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • czosnek granulowany
  • ser feta (około 1/3 kostki)
  • olej
  • sos pomidorowy gotowy w proszku do rozrobienia z wodą
  • około 300 ml zimnej wody

Sposób przygotowania:

Mielone pulpeciki z fetą w sosie.
W jednym naczyniu łączymy ze sobą mięso mielone, bułkę tartą, jajko oraz koperek i przyprawy (szczyptę soli, trochę pieprzu i sporo granulowanego czosnku). Mięsną masę z resztą dodatków dokładnie ręcznie mieszamy. Następnie bierzemy trochę mięsnej, surowej masy i rozpłaszczamy ją na dłoni i nakładamy na nią niedużą ilość fety. Doprawione mięso z fetą rolujemy w kuleczkę, nieduży pulpecik. Z tej porcji powstało 13 średniej wielkości pulpetów. Uformowane pulpety należy obsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem (na niedużym płomieniu). Gdy pulpety będą już rumiane, pod koniec ich obsmażania należy dodać pomidorowy sos w proszku rozmieszany wcześniej z wodą (rozmieszany w około 300 ml zimnej wody). Wszystko przez chwilkę jeszcze raz podgrzewać, podsmażać na niedużym płomieniu do momentu, aż pomidorowy sos nie zgęstnieje.
Mielone pulpeciki z fetą w sosie.
Uformowane mięsne pulpeciki nadziane fetą przed obsmażaniem.
Mielone pulpeciki z fetą w sosie.
Mielone pulpeciki nadziane fetą podczas podsmażania.
Mielone pulpeciki z fetą w sosie.
Dodawanie rozmieszanego uprzednio w wodzie sosu pomidorowego do podsmażonych pulpetów.