szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

mielone z chilli na tagiatelle podane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pulpeciki z chilli w sosie pomidorowym podane na tagiatelle

mielone z chilli na tagiatelle podane

Składniki:

mielone z chilli na tagiatelle podane

 

 

 

Sposób przygotowania:

mielone z chilli na tagiatelle podane
Tagiatelle ugotowac wg. przepisu podanego na opakowaniu po czym odcedzić i osączyć. Trzymać w cieple. Cebule obrac i drobno posiekać. Połowę dodać do mięsa. Czosnek obrać, jeden ząbek przecisnąć przez praskę a 2 drobno posiekać. Przeciśnięty czosnek dodać do mięsa. Czilli umyć, oczyścić z nasion i drobno posiekać, dodać do mięsa, wraz z bułką tartą. Wbic jajko, doprawić solą, pieprzem , oregani i bazylia i dokładnie wyrobić. Na patelni rozgrzać olej. Rękami formować średniej wielkości pulpety, obtaczać je w mącei smażyć je na rumiano z każdej strony. W rondlu rozgrzać łyżke oleju, zeszklić na nim cebulę i czosnkek, po czym dodać pomidory wraz z zalewą. Doprawić bazylią i oregano, solą i pieprzem. Wymieszać z przecierem pomidorowym. Do żaroodpornego naczynia przełożyć pulpeciki, polać je sosem i obsypać mozarellą startą na tarce o dużych oczkach. Zapiekać około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na talerze przełożyć tagiatelle, na każdej porcji ułożyć kilka pulpecików, polać je sosem i posypać posiekaną bazylią.