Sposób przygotowania:
Mielone z farszem z marchwi i żurawiny
Cebulę zarumienić na odrobinie smalcu .Dodać do mięsa razem z jajkiem, 3 łyżkami bułki tartej, majerankiem, szczyptą soli, sosem sojowym , ½ łyżeczki mielonego pieprzu. Wyrobić masę mięsną . Marchew obrać i utrzeć na grubej tarce jarzynowej. Smażyć ją mieszając na patelni na oleju przez 5 minut. Podlać woda , dodać żurawinę i dusić aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem . Masę mięsną podzielić na 4 części . Na każą położyć ¼ duszonej marchewki . Uformować kotlety tak by farsz był w środku. Panierować w bułce tartej .Smażyć na rozgrzanym smalcu przewracając delikatnie kilka razy. Zmniejszyć gaz i dosmażyć kotleciki.
Pyza