Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Mielone z farszem z marchwi i żurawiny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Żeby nie jadać mielonych zawsze tak samo przygotowuje sobie większa porcję mięsa – potem dzielę ją na 3-4 części i każda robię inaczej.

Mielone z farszem  z marchwi i żurawiny

Składniki:

Mielone z farszem z marchwi i żurawiny

 

  • 25 dag mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 1 łyżka maggi lub sosu sojowego
  • pieprz mielony
  • szczypta soli
  • smalec do smażenia
  • 1 marchew
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka
  • konfitury z żurawiny
  • 2 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Mielone z farszem z marchwi i żurawiny
Cebulę zarumienić na odrobinie smalcu .Dodać do mięsa razem z jajkiem, 3 łyżkami bułki tartej, majerankiem, szczyptą soli, sosem sojowym , ½ łyżeczki mielonego pieprzu. Wyrobić masę mięsną . Marchew obrać i utrzeć na grubej tarce jarzynowej. Smażyć ją mieszając na patelni na oleju przez 5 minut. Podlać woda , dodać żurawinę i dusić aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem . Masę mięsną podzielić na 4 części . Na każą położyć ¼ duszonej marchewki . Uformować kotlety tak by farsz był w środku. Panierować w bułce tartej .Smażyć na rozgrzanym smalcu przewracając delikatnie kilka razy. Zmniejszyć gaz i dosmażyć kotleciki.