justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

mielone z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

mielone z indyka są bardziej delikatne od tych z wieprzowiny

mielone z indyka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

mielone z indyka

 

 

  • mięso mielone z indyka 1/2 kg
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mielonego
  • pietruszka posiekana 1 garść
  • cebula 1/2 sztuki
  • jajko
  • bułka tarta

 

 

Sposób przygotowania:

mielone z indyka
Obraną cebulkę należy bardzo drobno posiekać. Do miseczki dodajemy mięso, cebulę i pozostałe składniki. Wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy z niej nie duże kotleciki. Każdy lekko spłaszczamy i panierujemy w bułce tartej. Jeśli są bardziej płaskie łatwiej nam będzie je usmażyć. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kotlety, aż skórka zrobi się chrupiąca. Można je podać z buraczkami lub marchewką.
mielone z indyka
z masy mięsnej i pozostałych składników robimy zgrabne kotleciki
mielone z indyka
smażymy je na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy lub oleju
mielone z indyka
na zdjęciu są kotlety już prawie usmażone, można je ładnie podpiec
mielone z indyka
usmażone kotlety zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz