Sposób przygotowania:
Mielone z kapustą i kaszą jaglanąEtap I

Kaszę gotujemy al dente wg opisu na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i dobrze przecedzamy. Kapustę drobno siekamy, zalewamy wrzącą wodą na ok 2 minuty, a następnie dokładnie odcedzamy. Drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem przekładamy na rozgrzany olej i delikatnie rumienimy.
Etap II

Do mięsa dodajemy przygotowaną kapustę, kaszę jaglaną, cebulkę z czosnkiem oraz pozostałe składniki: jajko, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy.
Etap III

Z przygotowanej masy robimy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Opiekamy na rozgrzanym oleju.
Etap IV

Przygotowujemy sos pomidorowy. Do rozpuszczonej w wodzie kostki rosołowej drobiowej dodajemy koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Śmietankę mieszamy z mąką i odrobiną sosu- tak by nie było grudek. Przelewamy na gotujący się sos i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy do smaku.
Etap V

Odrobinę sosu rozprowadzamy na spód naczynia żaroodpornego. Układamy na nim obok siebie kotlety i ponownie zalewamy sosem do 2/3 ich wysokości. Pieczemy w rozgrzanym do 180 st C piekarniku ok 45 minut. Po wyciągnięciu z pieca posypujemy natką pietruszki.