rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Mielone z kapustą i kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Mielone z dodatkiem kapusty i kaszy jaglanej, zapiekane z sosem pomidorowym są fajnym rozwiązaniem na obiad dla całej rodziny.

Mielone z kapustą i kaszą jaglaną

Składniki:

Mielone z kapustą i kaszą jaglaną

 

  • Na 14 sztuk:

 

 

  • Sos pomidorowy:
  • 1 kostka rosołowa drobiowa (lub wcześniej ugotowany wywar drobiowo-warzywny)
  • 400 ml zimnej wody
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190g)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ew. pieprz do smaku

 

  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia kotlecików
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Mielone z kapustą i kaszą jaglaną

Etap I

Mielone z kapustą i kaszą jaglaną
Przygotowujemy składniki potrzebne do kotlecików

Kaszę gotujemy al dente wg opisu na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i dobrze przecedzamy. Kapustę drobno siekamy, zalewamy wrzącą wodą na ok 2 minuty, a następnie dokładnie odcedzamy. Drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem przekładamy na rozgrzany olej i delikatnie rumienimy.

Etap II

Mielone z kapustą i kaszą jaglaną
Wyrabiamy mięso wraz z pozostałymi składnikami

Do mięsa dodajemy przygotowaną kapustę, kaszę jaglaną, cebulkę z czosnkiem oraz pozostałe składniki: jajko, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy.

Etap III

Mielone z kapustą i kaszą jaglaną
Kotleciki najpierw smażymy na rozgrzanym oleju

Z przygotowanej masy robimy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Opiekamy na rozgrzanym oleju.

Etap IV

Mielone z kapustą i kaszą jaglaną
Sos pomidorowy na bazie wywaru drobiowego

Przygotowujemy sos pomidorowy. Do rozpuszczonej w wodzie kostki rosołowej drobiowej dodajemy koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Śmietankę mieszamy z mąką i odrobiną sosu- tak by nie było grudek. Przelewamy na gotujący się sos i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy do smaku.

Etap V

Mielone z kapustą i kaszą jaglaną
Zapieczone kotleciki posypujemy natką pietruszki

Odrobinę sosu rozprowadzamy na spód naczynia żaroodpornego. Układamy na nim obok siebie kotlety i ponownie zalewamy sosem do 2/3 ich wysokości. Pieczemy w rozgrzanym do 180 st C piekarniku ok 45 minut. Po wyciągnięciu z pieca posypujemy natką pietruszki.


Tagi:

kapusta