Sposób przygotowania:
Mielone z pekińską w sosie pomidorowym
Do wcześniej ugotowanego ryżu dodać mięso mielone, bułkę tartą, jajka, koperek oraz przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany i oregano. Kapustę pekińską posiekać w miarę drobna i dodać ją do wcześniej połączonych składników. Wszystkie składniki dokładnie, ręcznie wymieszać, aby powstała jednolita masa. Z masy formować średniej wielkości kotlety i obtaczać je w mące z obu stron, a następnie podsmażyć kotlety na patelni z rozgrzanym olejem także z obu stron na niedużym ogniu. Usmażone kotlety przełożyć do żaroodpornego naczynia. Przygotować pomidorowy sos łącząc ciepłą wodę z kostką rosołową i koncentratem pomidorowym i doprawiając go bazylią oraz szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie rozmieszanym sosem, który powinien mieć postać jednolitego płynu polać umieszczone w żaroodpornym naczyniu kotlety. Kotlety w sosie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiekać przez 40 minut. Z podanej porcji wyszło mi 12 smacznie doprawionych, średniej wielkości kotletów.