nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Mielone z pekińską w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Te kotleciki bywają także nazywane "oszukanymi" gołąbkami lub gołąbkami bez zawijania.

Mielone z pekińską w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone z pekińską w sosie pomidorowym

 

  • 450g mięsa mielonego(wieprzowego)
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • 1/3 sporej kapusty pekińskiej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • mąka
  • olej
  • 500ml ciepłej wody
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa
  • koperek
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • bazylia
  • oregano
  • czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Mielone z pekińską w sosie pomidorowym
Do wcześniej ugotowanego ryżu dodać mięso mielone, bułkę tartą, jajka, koperek oraz przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany i oregano. Kapustę pekińską posiekać w miarę drobna i dodać ją do wcześniej połączonych składników. Wszystkie składniki dokładnie, ręcznie wymieszać, aby powstała jednolita masa. Z masy formować średniej wielkości kotlety i obtaczać je w mące z obu stron, a następnie podsmażyć kotlety na patelni z rozgrzanym olejem także z obu stron na niedużym ogniu. Usmażone kotlety przełożyć do żaroodpornego naczynia. Przygotować pomidorowy sos łącząc ciepłą wodę z kostką rosołową i koncentratem pomidorowym i doprawiając go bazylią oraz szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie rozmieszanym sosem, który powinien mieć postać jednolitego płynu polać umieszczone w żaroodpornym naczyniu kotlety. Kotlety w sosie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiekać przez 40 minut. Z podanej porcji wyszło mi 12 smacznie doprawionych, średniej wielkości kotletów.
Mielone z pekińską w sosie pomidorowym
Wszystkie składniki do przygotowania masy na kotlety tuż przed dodaniem poszatkowanej kapusty pekińskiej.
Mielone z pekińską w sosie pomidorowym
Przygotowanie pomidorowego sosu na bazie ciepłej wody, koncentratu pomidorowego i kostki rosołowej doprawionego solidną ilością bazylii.
Mielone z pekińską w sosie pomidorowym
Podsmażanie kotletów na patelni ze sporą ilością oleju na niedużym płomieniu.
Mielone z pekińską w sosie pomidorowym
Polanie ułożonych w żaroodpornym naczyniu kotletów pomidorowym sosem.