jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mielone zawijane w boczku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Lubię tak podane mielone- bardzo szybko się je robi, wystarczy uformować kotleciki i włożyć do piekarnika. Dodatkowo mięso jest także mniej kaloryczne niż smażone na patelni .

Mielone zawijane w boczku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone zawijane w boczku

 

  • Składniki na 8 sztuk:
  • 8 dość dużych plastrów boczku,
  • 600 gram mięsa mielonego (u mnie wieprzowe),
  • 1 bułka pszenna,
  • 1 duże jajko,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • ¾ łyżeczki majeranku,
  • mleko do namoczenia bułki,
  • bułka tarta i tłuszcz do przygotowania formy

 

Sposób przygotowania:

Mielone zawijane w boczku
Bułkę namoczyć w mleku. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego odciśniętą bułkę, jajko, przygotowaną cebulę oraz czosnek. Całość mieszamy dokładnie doprawiając do smaku: solą, pieprzem i majerankiem. Przygotowane mięso dzielimy na 8 części. Z każdej części toczymy w dłoniach kulkę. Uformowane mięso owijamy w przygotowane plasterki boczku. Jednym plastrem owijamy jedną porcje mięsa. Tak przygotowane porcje układamy koło siebie w naczyniu do zapiekania. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut 180°C.
Mielone zawijane w boczku
Do mięsa dodajemy pozostałe składniki kotlecików. Mieszamy i doprawiamy do smaku
Mielone zawijane w boczku
naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą
Mielone zawijane w boczku
Gotowa masę mięsną dzielimy na 8 części. Formujemy kule.
Mielone zawijane w boczku
Zawinięte w boczek porcje mięsa układamy w naczyniu żaroodpornym