Sposób przygotowania:
Mielone zawijane w boczku
Bułkę namoczyć w mleku. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego odciśniętą bułkę, jajko, przygotowaną cebulę oraz czosnek. Całość mieszamy dokładnie doprawiając do smaku: solą, pieprzem i majerankiem. Przygotowane mięso dzielimy na 8 części. Z każdej części toczymy w dłoniach kulkę. Uformowane mięso owijamy w przygotowane plasterki boczku. Jednym plastrem owijamy jedną porcje mięsa. Tak przygotowane porcje układamy koło siebie w naczyniu do zapiekania. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut 180°C.
zbysiowa