luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Mielony z ziemniakami i buraczkami.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mielony z buraczkami, to pyszny i szybki obiadek.

Mielony z ziemniakami i buraczkami.

Składniki:

Mielony z ziemniakami i buraczkami.

 

  • ok.500 gram miesa mielonego (wieprzowe z wolowym)
  • 1 duza cebula
  • 2 jajka
  • 1 lyzka soli
  • 1/2 lyzeczki pieprzu
  • 1 lyzeczka musztardy
  • kilka kropli maggi
  • 1 bulka (namoczona w wodzie)
  • 2 lyzki bulki tartej
  • ok.700 gram burakow
  • 1 cebula
  • 1 lyzka cukru
  • 1/2 lyzeczki soli
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta pieprzu
  • 2 lyzki oleju
  • 1 lyzeczka chrzanu
  • ok.500 gram ziemniakow

 

 

Sposób przygotowania:

Mielony z ziemniakami i buraczkami.
Bulke namoczyc w wodzie, gdy bedzie miekka odcisnac z wody. Dodac jajka, mieso, pokrojona w kostke cebule, bulke tarta, sol, pieprz, musztarde i maggi, odstawic do lodowki. Buraki umyc i ugotowac na miekko, gotowe odstawic do ostygniecia. Ziemniaki obrac i ugotowac. Z miesa formowac owalne kotlety i piec na rozgrzynym tluszczu. Buraki zetrzec na duzych oczkach, dodac pokrojona w kostke cebule, olej, doprawic do smaku sola, cukrem, pieprze i chrzanem.