Sposób przygotowania:
Mięsko do Ryżu
Mięsko myjemy. Karkówkę kroimy w paski,kurczaka obieramy od kości i również kroimy w kostkę lub w paski.Do naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojone mięso,dodajemy czosnek pokrojony na cztery(tylko 2 ząbki),ocet,sos sojowy,curry,tymianek,listki laurowe,ziele angielskie,posiekaną bazylię i lubczyk.Delikatnie solimy i pieprzymy.Mieszamy wszystko i wkładamy do lodówki na 1h.Po tym czasie wyciągamy mięsko.Rozgrzewamy patelnię z olejem i kawałeczki mięska podsmażamy z każdej strony dosłownie chwilunie z kazdej strony. Przekładamy do garnka,dolewamy wywar z rosołu lub z kostki-mieszamy.Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 1h.Gdy nam się mięsko dusi,gotujemy ryż. 1 ząbek czosnku co nam został i pół cebulki siekamy drobno. Znowu rozgrzewamy patelnię dodajemy 2-3 łyżki oleju,dodajemy posiekany czosnek,cebulkę +ryż ugotowany i podsmazamy delikatnie dosłownie z 5 minutek ciągle mieszając.(Mozna do ryzu dodac kurkumy dla ulepszenia kolorku lecz ja akurat nie miałam) Gotowy ryż przekładamy na talerz,dodajemy uduszone mięsko,polewamy delikatnie wywarem co nam sie wytworzył i zjadamy.(Mozna psypać zieleninką,jeśli komuś mało może sobie jeszcze doprawić) Podajemy na gorąco zaraz po przyrządzeniu z Korniszonami :-) SMACZNEGO . . . . . .
haniakson
Netka
gusia1000