Sposób przygotowania:
Naleśniki faszerowane mięsem z sałatką z
Przygotować sałatkę: umyć, sparzyć i obrać ze skórki pomidory, pokroić je w plastry. Cebulę obrać i również pokroić w plasterki. Ocet utrzeć z solą i pieprzem. Stale mieszając, powoli wlewać 2 łyżki oleju. Ucierać, aż powstanie gładki i jednolity sos. Pokrojone pomidory i cebulę przełożyć do dużej miski, wymieszać z pokrojonymi na kawałki oliwkami. Polać przygotowanym sosem i delikatnie przemieszać. Przygotować naleśniki: mąkę przesiać do miseczki, wymieszać ze szczyptą soli. Dodać mleko, żółtka i 2 łyżki oleju. Całość mieszać mikserem, aż grudki będą rozbite, a na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza. Przygotowane ciasto przykryć i odstawić na około 10 minut. Na patelni mocno rozgrzać 2 łyżki oleju, stale mieszając zrumienić na nim mięso. Dodać koncentrat pomidorowy i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Przez chwilę razem smażyć. Mięsny farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na dużej patelni porcjami rozgrzewać pozostały olej. Wlewać ciasto naleśnikowe tak, by na patelni powstała cienka warstwa. Naleśniki smażyć z obu stron lekko rumieniąc. Układać na odwróconym do góry dnem talerzu. Usmażone naleśniki rozłożyć. Na każdym umieścić po kilka listków natki. Nałożyć porcję mięsnego farszu. Zwinąć w ruloniki. ułożyć na półmisku. Natkę opłukać, oderwać listki od gałązek. Listkami przybrać naleśniki. Podawać, osobno serwując sos tzatziki i sałatkę. Uwaga! Sos można przygotować samodzielnie. Wystarczy wymieszać serek homogenizowany z siekanym czosnkiem oraz pokrojonymi oliwkami i ogórkiem. Przyprawić solą i pieprzem.