Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Naleśniki faszerowane mięsem z sałatką z

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jeśli naleśniki to nie tylko na słodko

Naleśniki faszerowane mięsem z sałatką z

Składniki:

Naleśniki faszerowane mięsem z sałatką z

 

  • 300 ml mleka
  • 15 dag mąki
  • 4 żółtka
  • 8 łyżek oleju
  • sól, pieprz
  • 40 dag mielonego mięsa (dowolnego)
  • 8 pomidorów
  • 4 cebule.
  • 4 łyżeczki octu
  • 12 czarnych oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • natka
  • 20 dag sosu tzatziki

Sposób przygotowania:

Naleśniki faszerowane mięsem z sałatką z
Przygotować sałatkę: umyć, sparzyć i obrać ze skórki pomidory, pokroić je w plastry. Cebulę obrać i również pokroić w plasterki. Ocet utrzeć z solą i pieprzem. Stale mieszając, powoli wlewać 2 łyżki oleju. Ucierać, aż powstanie gładki i jednolity sos. Pokrojone pomidory i cebulę przełożyć do dużej miski, wymieszać z pokrojonymi na kawałki oliwkami. Polać przygotowanym sosem i delikatnie przemieszać. Przygotować naleśniki: mąkę przesiać do miseczki, wymieszać ze szczyptą soli. Dodać mleko, żółtka i 2 łyżki oleju. Całość mieszać mikserem, aż grudki będą rozbite, a na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza. Przygotowane ciasto przykryć i odstawić na około 10 minut. Na patelni mocno rozgrzać 2 łyżki oleju, stale mieszając zrumienić na nim mięso. Dodać koncentrat pomidorowy i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Przez chwilę razem smażyć. Mięsny farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na dużej patelni porcjami rozgrzewać pozostały olej. Wlewać ciasto naleśnikowe tak, by na patelni powstała cienka warstwa. Naleśniki smażyć z obu stron lekko rumieniąc. Układać na odwróconym do góry dnem talerzu. Usmażone naleśniki rozłożyć. Na każdym umieścić po kilka listków natki. Nałożyć porcję mięsnego farszu. Zwinąć w ruloniki. ułożyć na półmisku. Natkę opłukać, oderwać listki od gałązek. Listkami przybrać naleśniki. Podawać, osobno serwując sos tzatziki i sałatkę. Uwaga! Sos można przygotować samodzielnie. Wystarczy wymieszać serek homogenizowany z siekanym czosnkiem oraz pokrojonymi oliwkami i ogórkiem. Przyprawić solą i pieprzem.

Tagi:

mięso sosy