Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Miesno ryżowe kotlety

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać z dodatkiem ziemniaków z wody, puree, warzyw gotowanych i surówek.

Miesno ryżowe kotlety

Składniki:

Miesno ryżowe kotlety

 

  • wołowina 300 g
  • lub wieprzowina 300 g
  • słonina 5-7 dag
  • ryż ugotowany na sypko 1,5 szkl
  • cebuka 12 - 15 dag
  • jaja 1 szt
  • oliwa lub olej 2 łyżki
  • natka pietruszki 3-4 łyżki

 

  • do panierki

 

 

  • do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Miesno ryżowe kotlety
Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić i zemleć w maszynce. Jajko umyć, wylać ze skorupki.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, posolić, podgrzać na małym ogniu mieszając.
Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszczu, zrumienić. Zmielone mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, cebulą i pietruszką, dokładnie wyrobić drewnianą łyżką lub robotem.
Przyprawić solą i pieprzem.
Z przygotowanej masy uformować cienkie owalne kotlety, otaczając je w tartej bułce.
Smażyć po obu stronach, wkładając na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
trakcyjność kotletów podniesie dodatek sosów bądź gulaszu mięsno warzywnego. pomidorowego lub grzybowego.