bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Mięsny placek z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Czy mielone musi być nudne? Wcale nie. Wystarczy zmienić ja na mięsny placek, dodać trochę kolorowych warzyw.

Mięsny placek z warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mięsny placek z warzywami

 

  • 500 g mięsa mielonego wp- woł
  • 3 kromki chleba tostowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • oregano i bazylia świeża oraz suszona
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100ml pikantnego keczupu
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 4 łyżki kukurydzy
  • papryka czerwona
  • pomidor
  • szklanka startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Mięsny placek z warzywami
Piekarnik włączyć na 200st. Chleb tostowy namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebule i czosnek posiekać, tak samo świeże zioła. Mięso mielone wymieszać z chlebem, cebulą, czosnkiem, ziołami, jajkiem, sproszkowanymi paprykami, solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym na jednolitą zwartą, masę. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować masę. Włożyć do piekarnika na 15minut. W tym czasie pokroić papryki, pomidora w kostkę. Keczup wymieszać ze śmietanką. Podpieczony placek wyjąć i posmarować masą keczupową, na wierzchu rozłożyć pokrojone warzywa, posypać kukurydzą i startym serem oraz odrobiną ziół. Wstawić do piekarnika na 40 minut zmniejszając temp do180st. Smacznego.
Mięsny placek z warzywami
Mieso mielone w postaci placka z dodatkiem warzyw
Mięsny placek z warzywami
Kawałki placka z mięsa mielonego pod warzywami