mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Mięso ala zrazy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Jakaś odmiana dla jednakowych dań.

Mięso ala zrazy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięso ala zrazy

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • cebula
  • szkl. bułki tartej
  • 2 szkl. mleka
  • czerstwa bułka
  • jajko
  • przyprzawa do mięsa mielonego Prymat
  • 1/2 szkl. mąki
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • sos pieczeniowy jasny

 

Sposób przygotowania:

Mięso ala zrazy
Cebulę smażymy na złoty kolor. Bułkę moczymy 15 minut w letnim mleku Do naczynia dajemy mieso, jajko, cebulę, odsączoną bułkę oraz bułkę tartą. Zasypujemy przyprawą i zagniatamy jak na ciasto. Masa powinna być jednolita i nie kruszyc się. Z gotowej masy formujemy kuleczki, które obtaczamy w mące. Następnie tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron i przekładamy do rondelka. Gdy już usmażymy wszystkie kotleciki zalewamy je wodą (równo z kotlecikami) i gotujemy ok. godziny na małym ogniu. Wtedy odlewamy pół szkl. wywaru i rozkócamy w nim sos. Wlewamy do rondelka i gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z ziemniakami.
Mięso ala zrazy
"Zagniatamy" mięso mielone z podanymi składnikami.
Mięso ala zrazy
Z gotowej masy formujemy kulki i obtaczamy w mące.
Mięso ala zrazy
Następnie smażymy z obu stron na brązowy kolor.
Mięso ala zrazy
Przekładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy. Pod koniec dodajemy sos.