Mięso w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

cudowne danie które zachwyci każdą osobę

Mięso w śmietanie

Składniki:

Mięso w śmietanie

 

  • Składniki:
  • 1 kg karkówki bez kości
  • 1 kg pieczarek
  • 4 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 400 ml słodkiej śmietany(30 proc)
  • 3 łyżeczki przyprawy do grilla
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano

 

 

Sposób przygotowania:

Mięso w śmietanie
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy na plastry grubości 0,5-1 cm, obsypujemy przyprawą do grilla, odstawiamy na 15 minut. W tym czasie umyte pieczarki i obrane cebule kroimy na pół plastry. Karkówkę smażymy chwilę na oleju, tak aby tylko lekko się zarumieniła. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy 1/3 pieczarek i połowę cebuli, lekko solimy i pieprzymy, następnie kładziemy warstwę karkówki, na nią wyciskamy 2 ząbki czosnku i posypujemy ziołami. Następnie czynność tą powtarzamy: pieczarki, cebula, karkówka, czosnek i zioła. Wierzch zasypujemy pozostałymi pieczarkami i zalewamy śmietaną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 1,5 godziny. Danie należy podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką.