Sposób przygotowania:
Mięso w śmietanie
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy na plastry grubości 0,5-1 cm, obsypujemy przyprawą do grilla, odstawiamy na 15 minut. W tym czasie umyte pieczarki i obrane cebule kroimy na pół plastry. Karkówkę smażymy chwilę na oleju, tak aby tylko lekko się zarumieniła. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy 1/3 pieczarek i połowę cebuli, lekko solimy i pieprzymy, następnie kładziemy warstwę karkówki, na nią wyciskamy 2 ząbki czosnku i posypujemy ziołami. Następnie czynność tą powtarzamy: pieczarki, cebula, karkówka, czosnek i zioła. Wierzch zasypujemy pozostałymi pieczarkami i zalewamy śmietaną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 1,5 godziny. Danie należy podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką.
Karkówkę kroimy na plastry grubości 0,5-1 cm, obsypujemy przyprawą do grilla, odstawiamy na 15 minut. W tym czasie umyte pieczarki i obrane cebule kroimy na pół plastry. Karkówkę smażymy chwilę na oleju, tak aby tylko lekko się zarumieniła. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy 1/3 pieczarek i połowę cebuli, lekko solimy i pieprzymy, następnie kładziemy warstwę karkówki, na nią wyciskamy 2 ząbki czosnku i posypujemy ziołami. Następnie czynność tą powtarzamy: pieczarki, cebula, karkówka, czosnek i zioła. Wierzch zasypujemy pozostałymi pieczarkami i zalewamy śmietaną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 1,5 godziny. Danie należy podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką.