zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Mięso z indyka w delikatnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Delikatne mięso z udźca indyka, w pysznym sosie z pieczarkami. Wystarczy podać z makaronem, kaszą lub ziemniakami, i mamy pyszny obiad.

Mięso z indyka w delikatnym sosie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Mięso z indyka w delikatnym sosie

 

  • około 1 kg mięsa gulaszowego z indyka
  • pieprz cytrynowy
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • przyprawa do mięs czerwona
  • olej z czosnkiem
  • sos sojowy
  • sól
  • 50 dag pieczarek
  • 150 ml śmietany
  • ilość przypraw uzależniona jest od własnych smaków

Sposób przygotowania:

Mięso z indyka w delikatnym sosie
Mięso z udźca myję, przekładam do miski, dodaję przyprawy i olej z czosnkiem, całość dokładnie mieszam. Odstawiam miskę z mięsem do lodówki, na co najmniej pół godziny.

Następnie mięso obsmażam, jak mięsko puści sok podlewam gorącą wodą i gotuję do miękkości.

Pieczarki myję, kroję w plasterki, dodaję pod koniec gotowania do mięsa.

Gdy mięso jest już miękkie, sos zabielam śmietaną. Doprawiam do smaku i podaję.

Można podać z ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem, co kto lubi. 
Mięso z indyka w delikatnym sosie
Mięso z udźca myję, przekładam do miski, dodaję przyprawy
Mięso z indyka w delikatnym sosie
zamarynowane mięso obsmażam aż puści sok
Mięso z indyka w delikatnym sosie
jak mięsko puści sok podlewam gorącą wodą i gotuję do miękkości.
Mięso z indyka w delikatnym sosie
pieczarki dodaję pod koniec gotowania do mięsa.
Mięso z indyka w delikatnym sosie
na koniec zabielam śmietaną

Tagi:

mięso danie