zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Indycze z szybkowaru w delikatnym sosie

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne mięsko w pysznym cebulowym sosie

Indycze z szybkowaru w delikatnym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Indycze z szybkowaru w delikatnym sosie

 

  • około kg mięsa z indyka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka czosnku w granulkach
  • 2 łyżki granulowanej cebulki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • kosteczka bulionu z zielem ang, i listkiem laurowym
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2-3 łyżki śmietany

 

Sposób przygotowania:

Indycze z szybkowaru w delikatnym sosie
Mięso z indyka ( u mnie z udźca) myje i dzielę na kawałki, każdy około 20-25 dkg . Przekładam do miski. Dodaję sos sojowy i resztę przypraw, kostkę bulionową rozkruszam. Wszystko dokładnie mieszam. Nakrywam folią i wstawiam do lodówki, na przynajmniej 2 godz.czym dłużej tym lepiej. Następnie jeszcze raz dokładnie mieszam, przekładam do szybkowaru, gotuje jakieś 18 minut od wzrostu ciśnienia. Po tym czasie wyjmuję mięso i zagęszczam powstały sos skrobią kukurydzianą i śmietaną. Doprowadzam do zagotowania cały czas mieszając, gotuję z 2 minutki. Podaję z ziemniakami i warzywami ugotowanymi na parze, tym razem z brokułem.
Indycze z szybkowaru w delikatnym sosie
Przekładam do miski. Dodaję sos sojowy i resztę przypraw, kostkę bulionową rozkruszam
Indycze z szybkowaru w delikatnym sosie
Następnie jeszcze raz dokładnie mieszam, przekładam do szybkowaru, gotuje jakieś 18 minut od wzrostu ciśnienia
Indycze z szybkowaru w delikatnym sosie
wyjmuję mięso i zagęszczam powstały sos skrobią kukurydzianą i śmietaną.
Indycze z szybkowaru w delikatnym sosie
Podaję z ziemniakami i warzywami ugotowanymi na parze, tym razem z brokułem.

Tagi:

mięso sosy indyk