Mieszanka ryżowa

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zagotować 3 l wody, posolić, wsypać suchy ryż, gotować dość intensywnie w odkrytym

Mieszanka ryżowa

Składniki:

Mieszanka ryżowa

 

  • 1,5 szkl ryżu
  • 25 dag pieczarek
  • 25 dag kiełbasy lub parówek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka tłuszczu
  • sól
  • pieprz
  • sporo zielonej pietruszki
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Mieszanka ryżowa
Zagotować 3 l wody, posolić, wsypać suchy ryż, gotować dość intensywnie w odkrytym naczyniu przez 18 minut. W tym czasie rozgrzać na patelni tłuszcz, włożyć umyte i pokrajane pieczarki, smażyć do odparowania soku, dodać pokrajaną w krążki cebulę, pokrojoną  kiełbasę (lub parówki) i razem podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy i dusić 5 minut. ryż osączyć na sicie, wymieszać ze świeżym masłem i pieczarkami z kiełbasą. Podawać suto posypany posiekaną zieloną pietruszką.

Tagi:

ryż kielbasa