Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Chłopska jagnięcina z kapustą włoską

         
ocena: 5/5 głosów: 2006

Ocet podgrzać w garnku i sparzyć nim umytą wcześniej jagnięcina. Doprawić solą i

Chłopska jagnięcina z kapustą włoską

Składniki:

Chłopska jagnięcina z kapustą włoską

 

Sposób przygotowania:

Chłopska jagnięcina z kapustą włoską
Ocet podgrzać w garnku i sparzyć nim umytą wcześniej jagnięcina. Doprawić solą i pieprzem. Włoszczyzną opłukać, pokroić w słupki i talarki, ułożyć w garnku. Na warzywach położyć jagnięcina, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić na wolnym ogniu około 30 minut. Sparzyć umytą wcześniej kapustą, słoniną drobno pokroić. Przełożyć pieczeń do większego rondla, dodać do niej kapustą i słoninę. Całość zalać przecedzonym wywarem z jagnięciny. Dusić do miękkości. Przygotować zasmażkę z mąki i masła i podprawić nią kapustę. Posypać zielony koperkiem.