Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pożywna jagnięcina z fasolą

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso umyć, oczyścić z tłuszczu i błonek, podzielić na porcje, natrzeć czosnkiem

Pożywna jagnięcina z fasolą

Składniki:

Pożywna jagnięcina z fasolą

 

  • 75 dag jagnięciny z kością
  • 40 dag fasoli
  • cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka cząbru
  • natka pietruszki
  • olej lub smalec
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Pożywna jagnięcina z fasolą
Mięso umyć, oczyścić z tłuszczu i błonek, podzielić na porcje, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, posypać pieprzem i odstawić na 2 godziny do lodówki. Fasolę zalać wrzątkiem, odstawić na 3-4 godziny, następnie przecedzić. W wysokim rondlu rozgrzać olej, włożyć mięso, podlać wodą i dusić około 30 minut. Dodać fasolkę. Na oddzielnej patelni zeszklić posiekaną cebulę, dodać cząber i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Kiedy mięso i fasola będą już prawie miękkie, dodać do nich zawiesinę i chwilkę jeszcze wszystko razem pogotować. Przed podaniem na talerze posypać posiekaną natką pietruszki.