dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Migdałowa skorupka na cienkim spodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Migdałowa skorupka na cienkim spodzie

Migdałowa skorupka na cienkim spodzie

Składniki:

Migdałowa skorupka na cienkim spodzie

 

 

  • na nadzienie:
  • 4 jabłka
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 10 dag płatków migdałowych
  • cynamon
  • skórka pomarańczowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Migdałowa skorupka na cienkim spodzie
Przygotuj kruche ciasto: make przesiej na stolnicę. Dołóż masło. Składniki posiekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie dodaj żółtka, śmietanę i cukier. Zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Wylep ciastem spód brzegi płytkiej formy, wyłożonej pergaminem. Placek gęsto ponakłuwaj widelcem i piecz 12 minut w temperaturze 200 stopni. Jabłka obierz, usuń środki z pestkami. Miąższ potnij na kawałki i rozgotuj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Gorącą masę jabłkową wymieszaj z proszkiem budyniowym. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Posyp płatkami migdałowymi. Ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz jeszcze przez 20-25 minut. Gotowe ciasto posyp cynamonem i udekoruj skórka pomarańczową.