Sposób przygotowania:
Migdałowa tarta z gruszkami
Nagrzewamy piecyk na 180 stopni. Do miski wsypujemy mąkę, zmielone migdały, cukier, sól, masło pokrojone w kostkę. Robimy kruszonkę, na koniec dodajemy całe jajko. Łączymy wszystko i delikatnie zagniatamy. Staramy się nie ogrzewać ciasta i robić wszystko krótko. 2/3 ciasta wykładamy dno foremki o średnicy 23 cm, wylepiamy dno starając się utworzyć 2 cm brzeg. Gruszki kroimy w 0.5 cm krążki ze skórką, oprószamy cukrem i cynamonem i układamy na spodzie ciasta, dorzucamy rodzynki. Pozostałą 1/3 część ciasta łączymy z migdałami i posypujemy gruszki robiąc z ciasta kruszonkę. Zapiekamy ok 40 minut do zezłocenia. Po lekkim wystudzeniu, przygotowujemy lukier - mieszamy wszystkie składniki- i polewamy wierzch tarty.
edytaha