zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Migdałowa tarta z gruszkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Aromatyczna, bardzo chrupiąca, a w środku wilgotna od owoców. Barszo szybka do zrobienia, bez wałkowania, chłodzenia, podpiekania itp.

Migdałowa tarta z gruszkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Migdałowa tarta z gruszkami

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 30 g mielonych migdałów
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g zimnego masła
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji amaretto do ciast
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • na wierzch migdały 3-4 łyżki (posiekane lub płatki)

 

  • Nadzienie: 4 gruszki, garść rodzynek, cukier, cynamon
  • łyżki cukru pudru, łyżka mleka z tuby, sok z cytryny ok. łyżki, łyżeczka esencji amaretto

Sposób przygotowania:

Migdałowa tarta z gruszkami
Nagrzewamy piecyk na 180 stopni. Do miski wsypujemy mąkę, zmielone migdały, cukier, sól, masło pokrojone w kostkę. Robimy kruszonkę, na koniec dodajemy całe jajko. Łączymy wszystko i delikatnie zagniatamy. Staramy się nie ogrzewać ciasta i robić wszystko krótko. 2/3 ciasta wykładamy dno foremki o średnicy 23 cm, wylepiamy dno starając się utworzyć 2 cm brzeg. Gruszki kroimy w 0.5 cm krążki ze skórką, oprószamy cukrem i cynamonem i układamy na spodzie ciasta, dorzucamy rodzynki. Pozostałą 1/3 część ciasta łączymy z migdałami i posypujemy gruszki robiąc z ciasta kruszonkę. Zapiekamy ok 40 minut do zezłocenia. Po lekkim wystudzeniu, przygotowujemy lukier - mieszamy wszystkie składniki- i polewamy wierzch tarty.
Migdałowa tarta z gruszkami
Na spód ciasta wykładamy cząstki gruszki i posypujemy resztą ciasta