alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Migdałowy piernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Migdałowy piernik bardzo zdrowy

Migdałowy piernik

Składniki:

Migdałowy piernik

 

  • 25 dag płynnego miodu
  • 10 dag migdałów
  • 5 dag brązowego cukru
  • 100 ml mleka
  • 20 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół kostki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Migdałowy piernik
Masło posiekać, wymieszać z miodem, podgrzać w mikrofalówce przez 1 minutę w 800 W. Wyjąć, wlać miód, ubić. Stale mieszając, dodawać po kolei: mąkę, cukier, jajko, sól i przyprawy. Wymieszać z migdałami. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temp. 150 st. C przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika. Odstawić na 5 minut. Wyjąć z blaszki. Odstawić aż wystygnie. Następnie odstawić na noc.