ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Migdałowy wianuszek z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne ciasto, które jemy w każde święta

Migdałowy wianuszek z kremem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Migdałowy wianuszek z kremem

 

 

Sposób przygotowania:

Migdałowy wianuszek z kremem
Ciasto: jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wlewamy masę do formy z kominkiem. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Krem: kaszę i cukier zalewamy mlekiem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Zagotowujemy, aż zgęstnieje, dodajemy olejek, mieszamy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po łyżce kaszy. Ciasto przekrawamy na 3 blaty. Smarujemy każdą kremem, składamy, smarujemy całe ciasto na około. Posypka: na patelni mieszamy masło z olejkiem i cukrem, wsypujemy płatki, prażymy aż będą złote. Studzimy. Posypujemy dokładnie całe ciasto na około. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
Migdałowy wianuszek z kremem
z podanych składników robimy ciasto i pieczemy
Migdałowy wianuszek z kremem
kremem smarujemy blaty i całe ciasto na około i posypujemy płatkami