jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Milky way

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Mocno kakaowe ciasto przełożone mleczno-waniliowym kremem, wykończone polewą czekoladową:)

Milky way

Składniki:

Milky way

 

  • CIASTO
  • 6 jaj
  • 35 dag cukru kryształu
  • 40 dag mąki pszennej
  • 4½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 łyżek letniej wody
  • 15 łyżek oleju
  • 3½ łyżki kakao

 

  • MASA
  • ½ szklanki mleka pełnotłustego
  • 2 szklanki mleka w proszku pełnotłustego
  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • 1 kostka masła
  • 1½ cukru waniliowego

 

  • POLEWA
  • 1 czekolada mleczna
  • 2 łyżki mleka pełnotłustego
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Milky way
Ze składników na ciasto, żółtka oddzielić od białek, a następnie cukier kryształ rozpuścić w letniej wodzie, dodać żółtka i utrzeć mikserem, a potem wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, olej, zmiksować, a następnie dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Na końcu wmieszać do masy kakao. Tak przygotowane ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną dużej, prostokątnej formy i piec około 30-40 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka, a po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. W między czasie cukier kryształ i waniliowy zagotować z mlekiem na małym ogniu, aby cukier dobrze się rozpuścił, a następnie gotować około 3 minut. Po tym czasie zdjąć mleko połączone z cukrem z ognia i dodać do tego dwie łyżeczki masła, wymieszać, aż do jego rozpuszczenia. Masę pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto przekroić wzdłuż na pół. Kiedy masa ostygnie zmiksować ją i dodawać do niej cały czas ucierając po kawałku reszty miękkiego masła, aż do jego wyczerpania. Potem powoli wsypywać mleko w proszku i miksować do momentu, aż masa będzie jednolita. Tak przygotowany krem wyłożyć na spód ciasta, przykryć wierzchem i polać polewą przygotowaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem mleka i masła.